subota, 20. prosinca 2014.

Pisači stroj

Pisači stroj je mehanički i  električni stroj.Sve se radnje obavljaju ručno, uz pomoć ugrađenoga mehanizma. Kada prtisnemo željenu tipku na tipkovnici, pokreće se poluga (batić) s pripadnim reljefno istaknutim slovnim znakovima. 1. pisači stroj  s valjkom i polužjem izradio je austrijski mehaničar Peter Mitterhofer 1866. Veliki izvoz na tržište pokrenula je američka tvrtka Remington 1873. godine. Električni pisaći strojevi s izmjenjivom glavom pojavili su se u drugoj polovici XX. st. Pisači stroj tada su imale mnoge obitelji. Razlog tomu je pristojna cijena. Danas se jako rijetko koristi ( vjerojatno i ne), jer se sad koriste računala.Mislim da bi bilo zabavnije pisati na onom starom pisačem stroju, nego na računalu. Tijekom tog razdoblja razvijeni su  posebni tipovi pisaćih strojeva to suaktilografski pisaći stroj, pisaći stroj za slabovidne, pisaći stroj za note i dr. Čini mi se jako znaimljivo pisati na njemu.

















































































































































































Moje buduće zanimanje

Kad odrastem željela bih postati morski biolog. Jer volim biti na moru i istaraživati taj dio zemaljske kulgle. jedva čekam da idem na more kako bi mogla stalno roniti i raditi morske preparate za mikroskop. To je jednostavno čudesno zanimanje. Oni se bave pručavanjem mora. Od morskih životinja do morske vode. Zanimanje je samo po sebi specifično, jer se punom snagom pod vodom sa svom opremom istaraživaju morska bogatstva.Sama boja mora me privlači za večim znanjem o tome. Obožavam taj osijećaj kad nešto volim i želim znati sve o tome. Mrzim kad netko kaže kako je more dosadno, to je zato što još nije doživo onaj poseban osječaj kad zaroniš u vodu. Iako je tamo samo tišina ipak je to nešto drugačije od našeg vanjskog svijeta. Velika mi je želja postati morski bilog jer volim prirodu i životinje, a pogotovo morske žeivotinje i morsku prirodu.

četvrtak, 18. prosinca 2014.

Jesse Jackson


Jesse Jackson je američki političar, aktivist za ljudska prava i baptistički svećenik koj se rodio 8.listopada 1914. u Južnoj Karolini. Tijekom borbe za građanska prava američkih crnaca u 60-im godinama 20. stoljeća, povezao se sa Martinom Lutherom Kingom Juniorom. Kad je bio vrlo mald imenovan je jednim od vođa SCLC-a (Southern Christian Leadership Conference).Nakon smrti Martina Luthera Kinga Juniora između Jacksona i Ralpha Abernathya dolazi do žestoke borbe za vlast i dužnost predsjednika SCLC-a na nacijonalnoj razini. Jackson 1971. godine okuplja saveznike i pritaše u organizaciju zvanu "Operation PUSH"  (People United to Save Humanity), a  i kasnije "Koaliciju duge" (Rainbow Coalition). Kao aktivist, bio je dva puta u utrci za predsjednika SAD-a (1984. i 1988.), ali je oba puta izgubio. Borio se protiv pobačaja a pokret se zvao pro-life, a kasnije je postao zagovornik pobačaja.1999. godine tijekom rata na Kosovu Jesse je otišao u Beograd da bi oslobodio trojicu američkih zarobljenika, Slobodan Milošević je popustio i pustio ih je na slobodu. 

nedjelja, 14. prosinca 2014.

Stephen Hawking

Stephen William Hawking britanski je teoretski fizičar, koji se rodio 8.siječnja 1942 u Oxfordu. Završio je studij fizike i doktorsku disertaciju iz kozmologije. Već 1974. postao je članom jednog od najstarijih znanstvenih udruženja na svijetu. Danas je profesor matematike i fizike na Lucasovoj katedri Sveučilišta Cambridge,na kojoj su nekoć predavali velikani poput Isaaca Newtona i Paula Diraca. Poznat je po doprinosima na poljima kozmologije i kvantne gravitacije, osobito u kontekstu crnih rupa i  po pisanim djelima o svemiru. Kad je bio jako mlad obolio od paralizirajuče bolesti amiotrofične lateralne skleroze ona uzrokuje slabljenje tjelesnih mišića. Zbog te bolesti je postao potpuno nepokretan i svremenom je izgubio sposobnost govora, srećom bolest ne oštećuje mozak tako da se uspješno nastavlja posvećivati svom teoretskom radu. Osvojio je Predsjedničku medalju za slobodu, Copleyevu medalju, Zlatnu medalju Kraljevskoga astronomskog društva. Oženio se dva puta i ima troje djece.

Yao Ming

Yao Ming je profesionalni košarkaš rođen u Šangaju 2.rujna 1980.Visok je 2,29 m i trenutačno je najviši košarkaš u NBA ligi.Član je NBA momčadi Houston Rocketsa, i igra na poziciji centara.Sa 9 godina počeo je igrati košarku. Kao tinejdžer igrao je za domaću momčad Shanghai Sharkse pet sezona. Houston Rocketsi izabrali su ga kao prvim izborom NBA drafta 2002. godine i time je postao prvim igračem koji je drafiran kao prvi izbor, a da nije zaigrao na jednom od američkih sveučilišta. Yao je sedmerostruki NBA All-Star i peterostuki All-NBA košarkaš. Yao je prvi put za kinesku reprezentaciju zaigrao na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000. godine. On je  kinesku reprezentaciju predvodio do tri uzastopna naslova prvaka azijskog prvenstva (2001., 2003., 2005.), te je također na svima trima prvenstvima dobio nagradu za najkorisnijeg igrača turnira. Na olimpijskim igrama u Pekingu zapalio je olimpijski plamen i nosio kinesku zastavu.U svojoj karijeri prisustvovao je mnogim dobrotvornim događanjima. Žrtvama katastrofalnog potresa u pokrajini Sechuan donirao je 185.000 eura. Nakon toga kupio je svoju bivšu momčad Shanghai Sharkse. Yao se oženio sa kineskom profesionalnom košarkašicom Ye Li.

nedjelja, 7. prosinca 2014.

Humphrey Bogart DeForest

Humphrey Bogart DeForest rodio se na Božić 25.prosinca.1899. u New Yorku. U početku svoje karijere bavio se kazališnom glumom.Svoju filmsku karijeru započeo je 1929. Njegov prvi veliki uspjeh je bio u filmu Okamenjena šuma, u ulozi Dukea Manteen. Bio je nominiran 3 puta za Oscara,  ali je samo jednom osvojio   i to za  najboljeg glavnog glumca u filmu The African Queen.  .Neki od njegovih filmova: 1930 - Do rijeke (Steve), 1936 - okamenjena šuma (Duke Mantee), 1939 - Povratak Doctor X (Marshall Quesne), 1941. - Visoka Sierra (Roveva 'Mad Dog' Earle), 1951 - African Queen (Charlie Allnut)...Tokom tridesetogodišnje je karijere pojavio se u 75 filmova. Ženio se 4 puta, sa Helen Manken, Mary Philips, Mayo Methot, Lauren Bacall. Imao je dvoje djece. Preminuo  je 14.siječnja.1957.